Wednesday, April 28, 2010

Medical Equipment

Assalamualaikum salam sejahtera sekalian alam!

Sudah 3 hari praktikal, kat mana? Healthtronics. apetu? Company yang incharge to repair and maintenance the medical equipment dekat hospital. So selalu orang tanya, praktikal kat mana? What shud i answer? Healthtronics or Hospital?

Kalau jawab hospital, mst org macam pelik and tanya ohh doktor yer? ehhh saya bukan doktor. saya praktikal under company Healthtronics lah. terus orang tanya apetu?? adoi. payahnya bila nak terang semula dari a-z!

Kalau jawab Healthtronics pulak, mst org tanya kerja sebagai apa? dekat mana? buat apa? haaa, so aku dengan senang hatinya memilih jawab Healtronics dulu dari hospital. :)

Antara alatan yang aku dah kenal selama 3 hari ni adalah, jeng jeng jengggg!

sryinge pump ni guna dia untuk masukkan drugs dlm bdn kita dengan kadar yang ditetapkan, boleh set lah flow brapa2 kita nak.




sphygmomanometer or blood pressure meter. guna untuk check tekanan darah. selalu dekat klinik2 kecik, pakai yang mercury meter tu kan, tapi kat hospital takde guna mendalah tu, pakat letak jer menda ni, dh siap digitize lg dah, tekan2 terus boleh baca berapa rate utk low and high pressure.
mobile xray ni xray biasa lah. panggil mobile sebab mudah gerakkan kot :)

fluoroscopy pulak guna dia utk real-time imaging, cthnye, masa doc nk masukkan besi kalau patah ke, nak jahit kat bahagiah yang sukar ke, so guna this equipment and it will snap the images n display the images kat monitor.


hydrotherapy adalah terapi menggunakan air untuk melegakan kesakitan because of injury lah kot. ada pool sejibik mcm kat atas ni, air suam2 gitu, syok lahh kalau dapat mandi. hehe

okay cukuplah sampai sini sahaja, pasni nk buat log book pulak. nnt gambar2 ni boleh letak dalam report kan? seminggu pun tak lepas lagi berperaktikal sebenarnya. :D

ciau!

4 comments:

tiktop said...

yeayy!!! aku org 1st yg like like!!!
hahaha:D

Hazirah al-Barakbah said...

yeyyy! weh uthm terletak di bandar penggaram kaa?

rohanimohamednoor said...

kampus baru xslp..mcm ada 2 3 bijik yg baru

tiktop said...

dia amek bandar trdekat la kot iaitu bandar penggaram.. klo penggaram2 2 sedia mklum lah kot..dak2 uthm la...hehehe