Wednesday, April 28, 2010

Like Facebook Button on your Blogspot

hey guys!
nampak ape kat dalam bulatan putus2 tu? okay, itu adalah LIKE button, alaaa, macam dalam facebook tu lah. sekarang dah boleh pulak letak dalam blogspot kan.

function Like ni? kalau korang like, nanti akan sync dgn acc fb korang, tapi make sure lah u login fb baru lah boleh nak like bagai.

Okay ni coding i amek from Liyanaa. baca2 blog dia tadi petang nampak mendalah ini. try je, tgk2 menarik. :) so macam mana nk letak Like button tu?


+masuk dashboard, pegi ke layout, edit HTML & tick expand widget template

+tekan ctrl f utk cari coding data:post.body.

+copy coding Like button ni seperti dalam gambar.

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='yes' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>







+ click save template and setel!

dah share this things with Sarah and Iz Yahya, so now its ur turn pulak untuk buat menda ni. pasni boleh sama2 like beramai2 kan? :)

ok selamat mencuba. i masok beradu dulu yer.

gudnite and gudmorning! muah! :D

11 comments:

peAnut said...

wohhhh..impressive!
haha

masturah said...

wahhhhhh
best! hehe

Hasrol Nizam said...

ape jadi kalau kita like ni? hmm..dah try like dah..

Hazirah al-Barakbah said...

peAnut & masturah ;

sangat! hehe

Hazirah al-Barakbah said...

Hasrol Nizam ;

check ur fb profile, the link will came out there. :)

adLedash said...

perghh! mane hg dpt weyh? tabek spring ah! huu~

kenwooi said...

cool stuff =)

Huda said...

terima kasih!
terima kasih!
:)

husna aka meon said...

thnxx ya!!

Khairul Nizam bin Morsidy said...

best!
ty.

Iz said...

thanks budak!