Tuesday, December 15, 2009

Aku baca kesah sejarah dulu kala

sejarah? ohh spm aku dpt B, masa kat u pun subjek2 yang bearaskan sejarah cnfirm aku takkan dpt A.
otak aku mmg sgt lemah dalam nk menghafal ayat2 pjg. kalau formula tadak hal sgt sbb boleh pusing3 kan.
nak dijadikan cerita masa dating dgn BFF maen bowling haritu, dkt city plaza tgh ada sale utk Popular Bookstroe tu ha. so pusing2 nmpk lah buku bertajuk Yakjuj Makjuj. mcm menarik perhatian aku.
tapi intan ckp kena baca buku yg 1st dulu. well aku mmg tak tau pun buku apa yg dimaksudkan, then dia pun tunjuk lah buku ini.


nak dijadikan cerita jugak, intan bgtau yg dia dh baca pun buku ni, n aku sgtlah teruja nk pnjam. the book belongs to amir, intan's BF merangkap kawan aku lah jugak. so aku pnjam n aku dah baca malah di saat ni aku dh habes baca pun.
bagi aku yg tak pernah amek tahu hal2 sejarah sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW ni membuatkan aku mcm agak teruja bila baca kesah2 dlm buku ni. sgt menarik.
baru aku tahu sape itu Raja Iskandar yg dikatakan sbg Alexander The Great tu. mmg ah die hebat, hebat dlm membunuh ramai manusia pada zaman itu. ciss kejam ok. tak patot die dpt gelaran Zulqarnain tuh.
makanya adalah benar sama sekali yang Raja Iskandar itu BUKANLAH Zulqarnain yg selama ni diperkatakan.

ptg td search infolan PSZ UTM, ade buku Yakjuj Makjuj, sambungan kesah dr buku ni. tunggu lah esok lusa g carik kat PSZ tu. tak sabar pulak nk tahu kesah Yakjuj Makjuj yg dikatakan bangsa yang membawa bencana kepada dunia pada masa dahulu dan akan dtg.
mcm mana agaknya rupa Yakjuj Makjuj tu?
manusia kah? jin kah? *entah lahh* :)

12 comments:

syadatul said...

ooohhh..chepah mcm insaf dan bertambah insaf..best bc yg yakjuj & makjuj tu..pastu sambungannya xsilap tntg turunnya dajal...then Nabi Isa as...

selamat membaca&meneroka~

Fatt.Nazz said...

Cekpah..yg siri alexander bukan zulqarnain 3 tgh research..be4 diz yg 1st series kt astro oasis kn..tp yg 3rd series kua buku..abg fareez n da gang br blk dr wt research..hee..
K la,sje bg advance info kt cekpah cuz tgk cekpah mcm bminat je kn...hehe...
Juz my 10 cent info... :)

ChePah said...

ikin : tu la dh insap nk tambah pngetahuan dlm hal sejarah2 ni ha..syok! tak sabaq nk baca sambungan2 dia..

fatt : ohh tadak astro so taktau ade rancangan pasal tu..yes2 mmg berminat hehe sbb best lah cara cerita dia..thnx puan fatt :)

.sTraWberRycH0c. said...

macam menarik jea..
leh join bca buku tu skali niy..
haha

Sharinginfoz said...

pernah tengok buku ni tapi tak ada peluang baca...

Jom Klik

rohanimohamednoor said...

syadatul dah baca ka?syadatul ada?nk pinjam..

mcm menarik sahaja buku tu

ChePah said...

strawberry : hehe sila join :) mmg menarik

Sharinginfoz : oh kalo ada peluang bacalah :)

roni : p libry uthm lah..ada kot tuh..

Fatt.Nazz said...

mmg best... =)
yg alexander bkn zulqarnain 3 ni dorg g cari kt paris,berlin,london..
nantikan kemunculannye yg xtau la bile kua..
hehehe...

Useriez said...

nk pinjam buku ni boleh?? huhu

muhdzahari said...

kalau pernah baca mastika yang lama-lama, memang dah ada pasal iskandar (atau alexander) bukan zulqarnain. tapi dalam buku ni lebih terperinci, barangkali. sudah belek-belek buku ni, ada juga foto-foto kunjungan penulis ke asia barat.

rohanimohamednoor said...

sungguh koman..lib uthm xdak buku itu..pah..adiahkan..

ChePah said...

fatt : haha tunggu ajolah kan..

useriz : adeh aku pun pnjm org weh hehe

muhdzahari : jarang baca mastika hehe

roni : adiahkan?? aku pun pnjam hahaha