Thursday, December 17, 2009

Pengetahuan Aku macam makin bertambah. hangat-hangatt tahik ayam kah?

yer makin lanjut usia mmg seharusnya kita kena lah luaskan skop pemikiran. takkan nk mnyempit lagik. satu kejayaan pada diri aku semalam adalah aku dh berjaya g renew roadtax n insurans Jejaka aku haha. kenapa aku ckp ini adalah satu kejayaan? yelah sbb masa dekat rumah, hal2 mcm ni smua Waled or Haziq yg akan setelkan. kami yg perempuan? buat aje keja dlm rumah takyah sebuk2 hal remeh2 tuh.


dalam entry sebelum ni aku coretkan yg aku ada membaca buku Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain. ade org ckp tak phm ape yg aku ceritakan. sbnrnya Iskandar Zulqarnain atau Alexander the Great tu ditujukan kepada Raja Iskandar oleh org2 terdahulu. tapi apabila dikupas dgn lebih mendalam oleh para sejarawan ni smua, sbnrnye Raja Iskandar tu tak patut mendapat gelaran Zulqarnain kerana Raja Iskandar sgt zalim, tak taat pada Tuhan, sedangkan apa yg disebut dlm Al-Quran mngenai Zulqarnain itu yang sentiasa mentaati Tuhan, mendapat wahyu, ade 4 ciri Zulqarnain, nk tahu carilah sendiri ehh. maka yang sebenarnya digelar Zulqarnain itu adalah Raja Kurush bukannya Raja Iskandar. okey? :)


harini pulak aku bertungkus lumus membaca kisah pembunuhan Datuk Mazlan. sape datuk Mazlan? mangsa yang dikerat kepada 18 bahagian. tahu siapa pembunuhnya? alaaa penyanyi zaman 80an tu haa. kaya die tu sampai mampu memiliki sebuah pulau di sempadan Malaysia-Thailand, kereta mewah berlambak2, suka menginap di hotel2. perghh mmg hebat malah juga hebat dlm ilmu hitam. u got it? yess..Mona Fandey. kenal kan? 


sbyk 35 episod tentang bagaimana peristiwa berlaku hinggalah tamat riwayat mereka. nak baca? okeh nahh LINK utk korg baca. yang berani bacalah. aku tak brani sbnrnya tapi aku nk jugak tahu ape yg terjadi. gambar mereka mmg aku tak tatap pun cepat3 aku scroll ke bawah. TAKOTT n SERAMMM ;| kalo rajin search lah kat youtube, Mona Fendy - Ratapan Anak.


mcm agak berilmiah pulak blog aku sejak dua menjak ni kan? :)
takpelah layan aje k. info best tak rugi kita kongsi.    

15 comments:

nabil said...

rajin la kak pah nih...
huhuhu

[z@ck] said...

boleh gnti cikgu sejarah ni..
=)

ChePah said...

nabil : tumpang dok ada masa terluang ni baca p la kan..hehe

zack : ohh TAMAU3....tak sokaaa...haha

izhar.izaidin said...

jadi laa cikgu pj..time hujan xyah mengajar..wahh syoknye!

ieQa sWetLuv said...

hurmm..agak konfius di sini.. mmm~

ChePah said...

izhar : haha idea yg menarik tu...

ieqa : konpius? haha takpe takde paksaan soh pahamkan :)

Eyriqazz said...

membaca itu jambatan ilmu.keep it up

http://eyriqazz.blogspot.com/

saadah saadun said...

huhu..
takot ke weh yg mona fendy tuh?
aku teringin nak tgk..
tp aku lemah shahwat..
eh..lemah semangat..

ChePah said...

eyriqazz : hehe okey :)

saadah : haha aku mmg tak usha pun gambaq dia. scroll laju3 takott!! haha tp cita tu agak best la jugak.. sbb aku mmg tak tahu kesah die kan,dh bca ni barulah tahu hehe

rohanimohamednoor said...

tak suka la org nama fendi2 nih..asa seram pulok

hans said...

rajin kak baca buku yer

mAxx said...

hi..jom follow sesama kita..huhu

http://taifeimaxx.blogspot.com

ChePah said...

roni : tak baek camtu. bkn smua nama fendi jht lah weh...

hans : tumpang ada masa haha

maxx :)

Fatt Chin Choy said...

renew road tax b insuran pun satu pencapaian ek? hehe

thanks ler bg link kisah mf tu. aku x jelas sangat kes tu

ChePah said...

fatt : hihi sbb tak penah buat okeh so jd mcm teruja jap :)

yes sesama..thnx to my boyfie. he gave me that link :)