Sunday, November 1, 2009

Kontroversi Anak Kedah


Ramai org ckp, org kedah ni kasaq, ayat mcm nk carik gadoh. betul ker mcm tu?
sbnrnye dh mmg ayat tu yg mcm kasaq2.tp kami Kedahan takde la kasaq mana pun.
haa todia campoq habeh dh loghat aku nih hehe..

kuiz dari facebook yg berformat loghat kedah mmbuatkan aku dan kwn2 aku yg laen naek hangen.
aku terraa jugak la dpt C. kwn2 aku yg laen?
smua dpt F.the latest result from 1 of my fren yg agak cekang kdh tp dpt -F wohh memalukan ahaha
apo kono weh? sok pjabat pendaftaran bukak,sila p buat permohonan tukaq negeri okeh.

aku copy soalan kuiz tu utk tatapan readers.skali ngan ulasan jugak la aku buat.ceyy konon dh hebat kan dpt C.ahaha.kalo salah naseb hangpa la weh.

1.Ulaq melengkaq2 dalam semak mampuih kena katoqq..
a.Ular tengah melengang2 pegi karoks...
b.ular tgh tido..jangan dok kacao
c.ular masuk dalam kain..
d.ular kena pukul kot..

*melengkaq2 tu mcm dok gedik3 ah kan dlm semak.katoqq tu pukui.*

2.awat ang dok p terjun dalam selut 2 pasai apa..gila ka...
a.terjun swimming pool la..
b.terjun sambil berkawat..
c.seseorang terjun kedalam lumpur..
d.org gila terjun kedalam loji indah water..

*selut = lumpur. tgk jawapan mcm gampang!*

3.hampa jangan dok wat naya kat depa..
a.depa bukan tau apa kita dok muhong depa nie nie..
b.korang sedang di tipu korang tgh ditipu
c.korang senang menipu padan muka..
d.dia kena tipu..

*hampa=awak, naya=kena tipu*

4.anak sapa la belemoih sgt nie..mak pak dia xajaq ka
a.kurang ajar budak nie..
b.p mandi la...
c.isk2kotornya dia...
d.anak aku la..

*belemoih = kotor,tak terurus*

5.woi awat kaki ang pengkaq sgt nie..buat semak pequt ja..
a.buat bengkang dalam semak..
b.ntah la labu...xda kaitan
c.kaki bangku
d.sakit perut nak bersalin..

*pengkaq apa aaa??? anybody help me ahahaha. pequt = perut*

6.minah nie mulut hebiaq sgt..aku punggai dengan btg penyapu baqu ang tau...
a.mulut celupar macam selipar...
b.naik penyapu ala2 harry potter gitu...
c.mulut xde insurans...cap ayam...
d.dapat hadiah sebatang penyapu

*hebiaq = celupar,kecoh,byk mulut. punggai = pukul kot ehehe, baqu = baru ler*

7.ang kata ang terer sangat cakap kedah..
a.memang terer pun..
b.SPM A1 tau bahasa KEDAH..jgn maen2..
c.ala....kedah je pun bukan jepun
d.bleh la skit2...

*dgn confident aku jwb A.haha gelakkan diri snirik*

........................................................................................................................

result hang teqhok.kami smua 9A hang smua fail.aku tak caya aku fail hang mohong!
macham nk pecah usus aku gelak.ceit hang tuah failed SIJIL PELAJARAN MELAKA!



18 comments:

Zarpeno said...

melengkaq = melingkar.hahaha

bagos...kurang2 tambah dah vovab ahri ni.

MANGKAQ

Fatt Chin Choy said...

aku tawaurian pun kasar gak bahasa kami

tp aku suka org kedah bercakap. 4 tahun duduk sana... best!

rohanimohamednoor said...

pah mangkaq..melengkaq pon xlepaih..

pengkaq ko kaeadaan kaki..mcm jalan xnormal..mam tempang xtempang sgt..

nyway post ni mmg besh..lawwwwaakkkk

ChePah said...

zarep ; mangkaq mmg setai habeh ahh

ChePah said...

fatt ; oh kamu tawaurian ya..ajar aku bahasa sana! eheh..wah suka? ehem kdh mmg best..

ChePah said...

roni ; pengkaq bkn kengkang ka weh?? dh ahh takyah ah sbot mangkaq trok aku kena blasah harini...

rohanimohamednoor said...

kengkang=cara jalan..penggaq=keadaan kaki..

pah..mmg ur day la today..

ChePah said...

roni ; oh nooooo!!!!! again i made a mistake!

wawan said...

haha! hebak la cik pah
buleh buat kelaih tusyen!

ChePah said...

wawan ; moga impian jd knyataan hakhakhak

wawan said...

CIKguPAH!

ChePah said...

wawan ; ahahaha mantop wohh

si laut mati said...

aku x tau la nak tulis apa sebab ang cakap kedah tapi aku orang perak....hehehehe.......saja ja nak naya ke hang.....betul dak aku tulis.aku duk kat pahang nu...mana nak tau sangat ayat2 kedah nie...ang buang la verification code kat bawah ni. susahkan aku ja nak menaip...

ChePah said...

si laut mati ;

kedah ngan perak dkt2 ja weh takkan taktau gk kot ahaha..btoi2 kalo dh nama dok mesia,mst tau jgk la sket2 kan..utk keselamatan better ada verification code la beb..kalo susah soh org len tlg typekan..kan sng jdnye :)

[z@ck] said...

pengkaq tu kaki yg dua2 bengkok masuk dalam tu..
ahaahahaa

rohanimohamednoor said...

ya la pah..awt nk ada verification code?

FiFFyMaFiA (",) said...

haha.. kuiz tu mmg mcm gampang.. xtaw la apa yg dia nak utk dpt a.. even i'm swkian dpt c but i can speak n understand bhs kedah well even slang pelik mcm nak gila.. haha

ChePah said...

zack : bengkok masuk dlm ka terjkuaq???

roni : ok finee aku tak boh.

fiffymafia : weh roni hang tgk ni minah ni dpt C weh even she is srwkian! haha..tp srwk lebey kurang ja la cm kedah kan? kan? hehe