Monday, November 2, 2009

Syed Sharifah | Ahlul Bait |

antara petikan yg aku dpt dr forum http://baalawi.ning.com - social network utk para Ahlul Bait -

petikan berkenaan Syed WAJIB berkahwin dgn Sharifah.

.....................................................................................................................


” Syurga diharamkan Allah bagi orang yang berlaku zalim terhadap Ahli baitku (ahli keluarga Nabi saw) dan menggangguku melalui keturunanku”– HR Imam Ahmad


Dalam kitab Makarim al-Akhlaq terdapat hadits yang berbunyi:
“Sesungguhnya aku hanya seorang manusia biasa yang kawin dengan kalian dan mengawinkan anak-anakku kepada kalian, kecuali perkawinan anakku Fathimah. Sesungguhnya perkawinan Fathimah adalah perintah yang diturunkan dari langit (telah ditentukan oleh Allah swt). Kemudian Rasulullah memandang kepada anak-anak Ali dan anak-anak Ja’far, dan beliau berkata : Anak-anak perempuan kami hanya menikah dengan anak-anak laki kami, dan anak-anak laki kami hanya menikah dengan anak-anak perempuan kami”


Nabi saw bersabda : ” Allah amat murka ke atas orang yang menyakiti aku dalam hal keturunanku” – HR. Imam Dailami.


Hadits-hadits lain yang menjadi dasar pelaksanaan kafa’ah adalah hadits yang diriwayatkan oleh Thabrani, Al-Hakim dan Rafi’i:
“…maka mereka itu keturunanku diciptakan (oleh Allah) dari darah dagingku dan dikaruniai pengertian serta pengetahuannku. Celakalah (neraka wail) bagi orang dari ummatku yang mendustakan keutamaan mereka dan memutuskan hubunganku dari mereka. Kepada mereka itu Allah tidak akan menurunkan syafa’atku


.......................................................................................................................

ada org ckp WAJIB,ada org ckp ADAT.

wallahualam.


p.s para Ahlul Bait yg trasa nk tgk dia nasab ke berapa smua leh la teropong SINI

12 comments:

Anonymous said...

Aku membangkang keras artikel ni..

Banyak benda yg perlu diperbahaskan sebelum menghukum wajib syed dan syarifah,..

Jangan ghuluw(melampau)dan dalam hal2 keturunan...

sory kalau terasa...

--Hadi Wahab 3SEB--

syarifah said...

hmm.. pada pndapat aku..manusia sama saja di sisi Allah..yg membezakan amal soleh..cewah mcm baguss sgt ja aku ni..hik..tp wallahualam..
lgpun jodoh kita x berkuasa nak tentukan..kan kan...hmm..xtau la..
pndapat aku ja ni..
lg skali wallahualam bissawab..

Hasrul said...

Apa yg pasti 1st kena cek kesahihan hadith dulu..
2ndly kalau hadith sah kita kena faham gak apa yg dimaksudkan dengan menggangguku melalui keturunan etc.. Maybe yg dimaksudkan jgn bwat kacau ja.. Wallahualam..

Kena rujuk ngan penyelidik kitab gak..


Aku ni bkn pandai agama sgt tp dh niat nk kawen tu ada kena bg pandangan gak la..

ChePah said...

hadi ;

aku tak melampau..tp certain people from ahlul bait ni diorg mmg ekstrem sgt.mcm2 alasan depa akan bg if syepah tak kawen ngan syed..bg aku menda ni tak ptt ada.aku juz petik ayat2 ni dr forum n dr org yg hebat hal agama kalo aku tak slh la..

byk menda mmg aku stuju sgt..sbb menda ni tadak yg btol2 sahih..aku byk dgr dr pakcik2 aku ja..tp mmg aku tak amek pusing pun..buat pekak :) thnx for ur comment.

ChePah said...

syerah :

jodoh smua ditgn tuhan..kalo dipaksa jgk but then the person not the right person,mmg takkan kemana..

ni yg aku petik dr forum tu..aku baca tp siyesly aku tak phm sgt..sbb aku tak pandai hal2 agama hehs.

ChePah said...

hasrul :

yer mmg kena rujuk pnyelidik kalo kita nk tau sahih ka dak..aku juz amek sbulat2 tadak ubah apa2 content pun..

kawen ngan syarifah atas tu yer? hak3..

Hasrul said...

Ang sniri pun tau la syarifah mana.. No point la nak ada relationship tp xmau kawen.. Hehe..

Tp macam biasa la dunia ni sentiasa ada extremists..
Bkn nk ngata la tp slalu aku tgk (bukan smua, sebilangan kecik ja yg aku knai), yg memutar belitkan or membuat idea sniri dr hadith or ayat untuk menyokong apa yg lepa nak.. Pnah ada tabligh ni spanjang masa dok mai mengunjung or gash tapi dia kuat mencarut.. Alasannya perkataan dia tu x salah cuma anggota badan manusia ja.. X haram sebut bnda cmtu dia kata.. Aduuh.. Bleh plak..

Anonymous said...

Hasrul....
pandangan yg sgt baik...n benda tu yg aku nak maksudkan..

cek keshahihan...then semak dgn tafsiran yg tepat...

che pah..
bagus la..cumanya...pa yg amat penting...pastikan keshahihan hujah..jgn sbb kita nampak dia cam alim n banyak ilmu n terkenal...kita terus percaya bulat...

xtepat kaedah tu..dia hebat atau popular camna pon..semak smula hadith2 yg disampaikan(tmbah2 yg sebut "dlm satu hadith" tnpad nyatakan riwayat n shahih ke x..)...supaya xblaku salah faham dalam agama...

-Hadi SEB-

Hasrul said...

Hadi : che pah kn dh kata dia ignore ja bnda ni.. Dia pn x yakin arh tuh..

syaaaa said...

helo. sja na bg komen cket. slalu singgah blog hazirah al-barakbah. tp ni 1st time bg komen. emm menarek entry ni.

okeh pndapat aku la. aku rsa, ta prlu sgt na ikut sharifah mst kawen dgn syed. dlm Islam sndiri kita tak leh nak beza2 kan antara manusia an. suma manusia sama d sisi Allah. jd knapa lak mesti jdkan perkara wajib syed dn sharifah tu. hm di sini ada kisah idupku utk na dkongsi, aku pnah kapel dgn Syed sblum ni. tp kapel tak lama. kami break dan si Syed tu bg alsan yg dia takut family dia tak trima aku sbb aku bkn Sharifah. sedih tak terkata. dan rasa diri hina sgt. semata mata kerana namaku bkn Sharifah. okeh, bg cik hazirah sniri la, nt awk akn carik Syed jgk ta utk psangan idup ? n penting ka syed kna kawen dgn sharifah ni ? kalau bg perempuan myb penting la kot. nt kawen dgn bkn syed, nama anak da xkan ada title 'syed sharifah' kan. tp klau da laki tu, mcm mna kawen dgn sapa pn, title tu still ada. apa na kesah sgt..

emm panjang plk komen aku kt cni. da la 1st time. hehe btw, i need ur feedback (:

saadah saadun said...

aku pn ada membe yg konfius dlm hal ni..
sbb family nak dorg kawen ngan keturunan syed sharifah gak..
ermm

ChePah said...

saadah : kalo mak bapak dh suruh jugak, nak tanak kena la ikot..