Sunday, August 15, 2010

Makkah - Pengumpulan Tenaga Paling Besar

Salam. Bagaimana Ramadhan korang semua? Harap ok eh. Jangan ada yang ponteng-ponteng. Nanti tak dapat raya. Perempuan takpe, itu memang Allah yang bagi cuti. :)

Well. cerita kali ni pasal Makkah, Kaabah, tempat tumpuan utama umat Islam seluruh dunia. Sources from forwarded email yang aku dapat. So tak salah kalau kongsi kan. Lagipun rindu nak pergi sana lagi. Mudahan panjang umur boleh pergi lagi nanti :)

Kedudukan negara-negara (kiblat)

Tak dapat peluang cium Hajar Aswad 4 tahun lepas.

Kaabah

benang emas

Kemas dan teliti
Pengumpulan tenaga paling besar? Pernah tak korang terpikir kenapa mesti tawwaf melawan arah jam? Kenapa bukan mengikut arah jam? Allah pasti ada sebab mengapa Dia lakukan sedemikian.



Mungkin kalau hanya tengok part ini saja korang akan payahhhh sangat nak paham apa sebenarnya yang disampaikan. Kalau rajin dan mahu sedikit pengetahuan tentang ketibaan Dajjal, Imam Mahdi dan turunnya Nabi Isa a.s, boleh lah tengok The Arrivals. Dekat youtube banyakk ada. Klik sini kalau nak tengok yang ada BM subtitles.

Sekadar berkongsi.
Wallahualam.
Bai!

8 comments:

TOLANIC said...

Saya pon tidak dapat cium hajar aswad kerana bahaya sangat kat sana. Dapat pegang aje. Tu pon badan dah terkepit kerana orang turkey semua berbadan besar dan tinggi.

Hazirah Barakbah said...

TOLANIC : betul2. dari kena lenyek baik kita elakkan. buat yang wajib je kan.

Khairunnisa' said...

Saya baru je habis tengok Phase 3. Esok hari baru nak habiskan The Arrival and The Divine Book.

shafiq said...

entry yang bagus. thanks for sharing. ;)


My latest entry : Jika Video Game Sekarang Dimainkan Pada 20 Tahun Lalu

Hazirah Barakbah said...

Khairunnisa' : ak sempat lg nk tgk the divine book. pasal ape yer dokumentari tu?

shafiq : welkam :)

Zarpeno said...

thanks.tak abeh lagi tgk arrival.lpas tgk 2 episod kna stop.sbb pning kpala fikir.heh

neway thankiu!

adLedash said...

besnye...hati aku banyak kali terpanggil nak pegi...belum rzk lagi...

Hazirah Barakbah said...

Zarpeno : welkam.

adledash : insyaallah, rezeki tak kemana sayang :)