Sunday, August 15, 2010

Re-post - Tutorial Favicon

Salam. Okay, entry ni dah pernah post masa bulan 6 rasanaya. Tapi memandangkan ada orang tanya, so dengan berbesar hatinya aku publish semula entry pasal ni. Buat jangan tak buat! :)
......................................................................


Nampak tak ada beza kat icon blog Hazirah al-Barakbah? Haa, baru tambah favicon. dulu dah pernah letak muka sendiri, sekarang letak rama-rama pulak. Kasi comel sikit :)

Yang dah tahu takpe, ni untuk yang tak tahu lagi. Aku bantu-bantu kawan aku, sebab diorang ada pernah bertanyakan tutorial ini. Soo begini caranyaaa nak letak favicon kat blog korang eyh.
  1. Mula-mula masuk LAYOUT, EDIT HTML
  2. Cari code </head>. Ctrl-F je untuk cari coding tu. Takyah susah-susah nak scroll belek satu-satu ayat.
  3. Haa, tempek coding ni bawah </head>.
<link href='http://dl6.glitter-graphics.net/pub/584/584776qvkek99ty3.gif' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

Yang warna oren tu korang tukar lah ke icon or gambar yang korang nak letak. Just copy link location for the image. Right-click kat gambar tu je.


Dah siap paste, click save. Siap!


Ni antara favicon yang ada. Aku letak yang comel-comel untuk korang.
http://dl6.glitter-graphics.net/pub/584/584776qvkek99ty3.gif

      http://dl8.glitter-graphics.net/pub/1008/1008838wybxuht5da.gif

    http://dl2.glitter-graphics.net/pub/51/51082b97w96e86g.gif

   http://dl6.glitter-graphics.net/pub/137/137456a7yi159cti.gif

Ehh ehh korang g sendiri lah kat website ni. Click! Nanti dekat icon yang korang nak tu, korang click, kat bawah die nanti akan ada box HTML code, copy link yg .gif je tau masukkan kat coding oren tu.

Okay selamat mencuba.
Bai! 

19 comments:

fiq said...

jap g aku try.

fazRul said...

benda nie lar cari..nk kasi dy gerak2 ckit..hehe

kenwooi said...

nice tips =)

oketrik said...

manteb tutorialnya....

salam kenal ^_^

oktant said...

Thanks ya untuk tutorial ni.

p.s: Dah cuba dan menjadi. :)

Hazirah al-Barakbah said...

fiq :

yaa ok. tadak hal bila2 pun bolehhh

fazRul :

haa, tahniah, anda dh jumpa tuto yg sepatutnyaa :)

kenwooi :

thnx bro :)

Hazirah al-Barakbah said...

oketrik :

salam kenal utk kamu jugak :)

oktant :

tahniahhh! :)

$$ said...

macih2,,,laponploh8 kali dok study! tutorial dari kamu jugak bjya ku pelajari!

nabil_potter said...

tips berguna

Cik Sara said...

Template kami tak berhasil.. ye kuar warning color merah ni..

"Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "html" must be terminated by the matching end-tag (^^,)

huhuhuh...

Hazirah al-Barakbah said...

$$ :

jadi tak? kalau jadi tahniahhh! :)

nabil_potter :

thanx adik comei :)

sara :

tukaq template! takpun sok aku tlg godek3 :)

wawa syaida said...

nak try gak la.....so cuteeee =)

kasihkuamiera said...

tq..dh buat..n jd

AdaNaz87 said...
This comment has been removed by the author.
Iz said...

i nak curik yg ada rainbow tu ok?? sesuai dengan blogku hehe

Hazirah al-Barakbah said...

wawa syaida :

try2. pasti sukahati pastuu :)

AdaNaz87 :

sama-sama sayang :)

Iz :

amek amek memang bagi freee jer :)

FaRa LaLoLa LoLita~ said...

oh...thanx2..suka suka..now da x jelous... hahhaha...terbaek ahhh..!!!

mijae™ said...

temgs 4 tutorial =)

milk chocolate said...

this really helps :) thank you