Monday, April 26, 2010

Rawa Steamboat, Taman Gaya, Johor

Lama tunggu masa nak update pasal Rawa Steamboat, tapi tak ada masa lahh. Busy dating lah katakan :) okay, ni 1st time makan kat Rawa Steamboat. Lepas buat kajian, rupanya ada 2 cawangan kat Johor, 1 dekat Taman Pelangi, 1 lagi yang aku pergi ni, Taman Gaya.

Cara makan kat Rawa Steamboat ni, sekepala RM18, boleh makan sebanyak mana yang kau mahu, tapi! kalau selesai kau makan, tapi masih ada sisa2 makanan yang belum tersentuh, kau akan dikenakan caj. berapa caj dikenakan, aku lupa lahh nak siasat.

Makanan kat sini macam2 ada, sotong udang kerang kepah ketam ikan ayam aishh macam2 lah. mmg berbaloi lah makan. Air pulak ada ice lemon tea, coke, sirap, sprite segalanya lahh. lepas dah setel makan, ada aiskrim potong sebagai pencuci mulut. soo, mmg sungguh berbaloi3!
cara hidangan, tengah2 tu kuah sup & tomyam, aku lagi suka tomyam, sedap & pedas! Foil kat bahagian tepi adalah digunakan untuk acara membakar, boleh bakar ikan, ayam, kerang. My faveret mestilah kerang bakar :)
Acara memasak & memakan. Wajib berdiri, makanya perut takkan buncit sebab sikit3 exercise nk amek makanan duduk makan pastu bangun gauk2 pilih3 lauk pastu sambung makan, peluh pun keluar lah jugak.

Anak dara sapaaa laaa ni haih? nganga luaih tara lagu tuh? Bakal mak mertua tengok mau geleng3 kapla agaknya hehh :) sedap! memang SEDAPPPP!
Muka saya muka tidak kekenyangan lagi, mahu kerang mahu udang lagi dan lagi dan lagiii. ohh kesukaan!
Perasan tak? orang lain dah makan aiskrim, aku masih makan udang kerang udang kerang. Siyesly tak boleh berhenti, nak lagi dan lagik. ohh pleaselah, next sem harus pergi lagi Rawa Steamboat nih.

Macam mana nak pergi sana? okay. aku cuba cerita lah yer.
Dari AEON Jusco Tebrau tu, teruskan perjalanan tuju ke Kota Tinggi.
Nanti ada macam terowong tengah2, amik kiri, masuk Taman Gaya.
Jalan terus sikit jumpa trefic lite, belok kanan, akan jumpa kawasan kedai2.
Pusing2 lah kat situ, Rawa Steamboat Taman gaya ni kat corner lot.
Yang ade hurup3 ni adalah AEON Jusco Tebrau, yang bulat putus2 adalah Rawa Steamboat tu terletak. so jangan tunggu lama2 okay, pergilah sebelum terlambat :)

ciau!

23 comments:

faiz said...

sedap tuuuu... rugi kalo tak makan abis... gigit pinggan bagi abis jugak... hikhik


Klik sini untuk masuk blog best..hikhik

kenwooi said...

so long i didnt have steamboat edy =)

syahirah alyahya said...

lapaq steamboat weh!!!!!!!!!!!!

jfook said...

Steambot, Nice nice..

feeqa said...

try pergi kat area JB catering..ats sikit la.ada steamboat like this gak.harga pun sama kot..tapi if x abis,x yh charge..

Hasrol Nizam said...

nak pergi haritu, tapi tak jadi sebab geng2 ramai dah balik..haha

Hazirah al-Barakbah said...

faiz ;

gigit pinggan mau kena ligan dgn owner nnt :D

Hazirah al-Barakbah said...

kenwooi ;

shud go n hav it!

Hazirah al-Barakbah said...

syerah ;
p ajak family makan2 steamboat! :D

Hazirah al-Barakbah said...

jfook ;

yep! delicious!!!

Hazirah al-Barakbah said...

feeqa ;

apa nama tempat tu ehh??

Hazirah al-Barakbah said...

Hasrol Nizam ;

plg kurang pun p lah 4 org, kalo ada 3 org jer, tak syiok! tak happening :D

masturah said...

Steamboat & Grill Cottage best jugak.
dekat Austin perdana.
rm16.50 sorg. tempat ni baru bukak dalam 3minggu, xramai orang. tu yang best. hehe btw, kedai ni melayu punya. :)

ada.m0khtar said...

hye.. drop here to search about rawa steamboat. will hve our reunion there tonight =)

Hazirah al-Barakbah said...

masturah ;

austin perdana katne ehh? ohh melayu punya ke hehe ok3 akn cuba carik :)

Hazirah al-Barakbah said...

ada.m0khtar ;

wah! best. will wait for ur update okay :)

din said...

Bln 9 nnt kite g mkn kat sana!

Hazirah al-Barakbah said...

din ; baeklahh :)

Anonymous said...

Taman Gaya Have new Halal restaurant called OKID BBQ&Steamboat. RM$18nett... better...mesti cuba...heheheheh...my favourite place.

Hazirah al-Barakbah said...

anon ;

oh ya? ok i shud try that 1 also lah :) thnx fer the info yah :)

Anonymous said...

rawa steamboat ni halal ker? sbb ader suare2 yg mengatakan yg sijil halal tu bukan jakim yg keluarkan...perhatikan btol2 sijil yg dia tampal kat pintu tu, im not sure, was2 trus x pegi saner lg. tapi byk org melayu yg g saner...

Anonymous said...

aku baru jersearch kat net pasal rawa nie. bukan apa, aku memang selalu pergi rawa steamboat with family and friends. aku terlupa dia tutup ari apa jer. resultnya memang tak salah. ari selasa dier tutup semua cawangan dier. so, aku nak comment skit la pasal ko tanya halal ker tak rawa nie. jawapannya memang halal. sijil kelulusan dan logo yang ditampal memang dikeluar oleh jabatan agama islam johor. so, jangan ada was2 masa makan ok. dan sebagai info, rawa yang di taman pelangi bayarannya adalah tidak sama, kerana disana rawa steamboat dikira mengikut gram setiap barang yang di ambil, dan air semua adalah dicaj setiap satu. kalau untuk orang yang kaya raya memang la ok. tp untuk yang budget, pergilah ke taman gaya. disana lebih banyak pilihan dan juga berbaloi kerana dikira mengikut rm18 seorang dewasa, 12.50 kanak2.

majesta kid said...

best nih nak pegi gak lah...

http://majestakid.blogspot.com