Tuesday, March 23, 2010

Tips Kurangkan Migrain

Salam. Hai.


kali ni aku nk kongsi tips2 nak kurangkan migrain pulak memandangkan aku pun selalu sangat3 lah migrain. makan ubat? ohh no no no! jangan! kalau boleh cuba elakkan. sebab macam aku dulu, kalau migrain jer makan ubat. sakit sikit cari ubat. pastu period dah jadi tak betol. jap datang, pastu jap2 datang lambat. so tak teratur lah kan.


after dh kurangkan penggunaan ubat, it back to normal again. kalau bagi lelaki pulak tak tahu lah apa implication ubat2an tu smua. korang kenalah kaji sendiri. tapi bagi aku lah, ubat2 memang lah boleh dimakan, tapi jangan lah saket sikit pun dah tercari3 ubat.


kau bayangkanlah, kalau badan kau dah terbiasa dengan ubat2an, contohnya ponstan lah, ponstan tu agak kuat. pain killer kot. kalau kau asyek bergantung pada ponstan, mmg nanti bila kau sakit yang betol2 sakit, doctor akan bagi ubat yang lagi tinggi tahap drug dia tuh. kan berbahaya macam tu. okay makanya, sekarang, kalau kau migrain, kau buat gini okay.


haa g amek paku cucok kat mata pastu amek pengapit tu, apitkan kepala anda. pasti lega. hahaha ok ok jangan buat! mampos aku kena saman nanti.


ok dibawah ini adalah tips2 yang agak berkesan mengurangkan sakit semasa migrain menjelma.

1. pergi mandi. basahkan kepala semua. sambil2 mandi urut2 sikit kepala tu.
2. pastu dah setel mandi, silalah baring. rehatkan seluruh anggota badan. kalau boleh biarlah dalam keadaan gelap. lampu yang terang adalah salah satu faktor migrain makin kuat. 
3. letakkan tuala yang basah, ke letak ais dlm tuala tu tekap2 dekat bahagian belakang leher. ataupun selang seli kejap sejuk kejap panas ke. terpulanglah macam mana yang sesuai. 
4. tak pun kan, isikan air suam dlm baldi, pastu rendamkan kaki dalam baldi tu. disamping tu dpt jugak hilangkan kuman2 kat kaki :) 
5. banyakkan minum air masak, jus buah yang fresh, peel fresh tu pun ok jugak sebab jus kan. 
6. kalau masa migrain tengah berlangsung dan anda tak makan lagi, so diharuskan makan! tak pun minum laa milo supaya anda jadi sehat dan kuat! 
7. urut kepala, leher dan bahu. urut sebab nak bagi perjalanan darah kembali tenang. 
8. tekan sikit kat bahagian belakang leher yang betol2 terletak kat bawah tengkorak anda. kat situ adalah dinamakan sebagai titik tekanan. tekan dalam 2-3minit ke, pastu lepas,endorphins akan terhasil untuk mengurangkan kesakitan anda..
9. kalau picit2 urut tak jalan jugak, try gerak2kan kepala ke kiri dan kanan utk nak tegangkan otot2 dekat leher. pastu urut2 semula. 
10. yang ini macam best, rilex. ada keja smua tinggalkan dulu. jgn stresskan lagi minda anda. mmg lah takkan nk lega! 

aku tengah stress sekarang banyak sangat kerja + test + presentation. tapi sempat lagi buat entry kan? tu laa cakap masa busy lah macam2 idea datang bertalu talu. ok setakat ini.

wassalam :)

14 comments:

rohanimohamednoor said...

tip 1-9 xpnh wat pon..slalu wat yg 10 ja..hehehe..pasni leh pektis..tp arap xmau la migren..xsoka!

Hazirah al-Barakbah said...

roni ; try la..aku dh penah basahkan kepala aku ngan air suam. pastu baring. mmg lega laa..mgrain kalau kita stress mmg akan ada la sayang

.pRiya-[pwincez]-Liya. said...

thankx alOt to tips2 nie..
priya nie mmg susah skt..klau kena migrain..
phweeheh..mesti t'gOlek sana sini..
cam nak ketuk kpala ngan tukul..
thank gOd skrg smakin baek..
nyway thankx aslOt..akan dipratikan..!

saya_arief said...

xpenah kene migrain ni ...
tp member2 ramai yg kene..

hans said...

alhamdulilah den tak ada migrain

Hazirah al-Barakbah said...

priya ;

haa tau takpe. mgrian ni buat kita pk ehh aku ni ada saket otak ke. haha tu yg sampai rasa nk ketok3 kepala tu. ok try laa mane tau ok sket kan :)

Hazirah al-Barakbah said...

saya arief ;

laki jrg kot ada mgrain. kenapa eh? sbb jarang pk hal remeh kot???

Hazirah al-Barakbah said...

hans ;

kenapa lelaki tadak mgrain haa?
dah 2 org laki ngaku tadak mgrain nih. tak adil!!!

mEMYselfandi said...

good tips=))
keep up the good work..
mehintai update saye=)

::m!SS edURA hanUM:: said...

thnx share info nie
sy pun selalu juga migrain.
time tue mmg xtau nak watpe..
pale mmg berdenyut2.rasa nak hantuk kat dinding.

Hazirah al-Barakbah said...

memy ;

thnx dear :) sila2 mahu tips apakah lg hehe

Hazirah al-Barakbah said...

edura ;

yaa i jugak slalu mgrain sampai mcm nk ketok3. tu yg buat researh kat google. heehh jumpalah apa yg patut buat kan plus tanya kwn2.. so alhamdulillah ok lah sikit skrg :)

semestahitam said...

baguih.katakan tidak kepada nescafe dan kopi :)

iza_fiza said...

tq. bnyk mbantu ni