Friday, October 2, 2009

| Kalau laa Aku Lelaki |

dh lama aku terpikir tntang tajuk ni.
dh lama juga aku observe apa yg patut n tak patut kalo aku sbg lelaki.
agaknye lelaki ni bangga tak diorg dilahirkan sbg lelaki?

aku nk becite mengenai perangai lelaki lelaki yg aku rasa sgt menjengkelkan.
sgt memalukan.sgt memualkan.sgt buruk!

scene 1 : Bazar Raya Pekan Rabu Alor Setar Kedah.aku bersama umi,babah n my sis.

"hai kak long.nk berkenalan bole?"

"pccrrr pccrrr hai awak" (bunyi tikus bawah longkang camtuh ke hehe)

"Selamat Hari Raya!!!!!!!" (jerit dr dlm kereta bila nmpk aku n naqibah)

scene 2 : Inbox Facebook

'hai.pandai awak pose.cantik gambar.nk berkenalan bole tak?accept la saya as friend awak k."

"hai sudi tak nk berkenalan ngan saye?"

"hai salam perkenalan.awak belajar kat mane? saye dh keja." (eh eh aku tak tanye pun)

dan byk lagi lah kejadian yg lebih kurang gini gini kan.

wahai lelaki.kenapa lah perlu berperangai camtu?
very the kuno u noe!
plg aku tak tahan masa bejalan kat bazar,bknnye aku sorg.
aku ngan umi n babah kot!
n lelaki lelaki taktau adab tu boleh lg buat gitu dpn my mum n grandma.
shitt la kau lelaki!
apa kau igt dh cukup bergaya ke camtu?
pegi mampos okeh!

dlm facebook pulak.mmg harapan besar tinggi melangit la nk aku reply n accept org gitu.
ape nk kata aku sombong?
ha'aa mmg pun anak syed badri ni kuat nyombong.
kalo aku tak kenal org tu mmg semmgnye aku takkan add.
aku tau org gitu menyemak list aku jer.
plus akan mnyemakkan hidup aman damai aku nih.hua3 damai laa sgt kau.

ohh aku lupa.
1 lagi masa kenduri kawen kazen umi.
ada 1 guy ni kawan kpd pengantin lelaki.
apa kau igt aku ni buta kah?
dok tangkap2 gambar aku boleh.
adakah aku perasan snirik2?

oh tidak!

org smua sibuk tngkap gambar pngantin.
tp dia? kamera ngadap aku.aku pusing kiri kanan tgk smua lelaki n aunty2 aku.
ish pelik tak pelik mmg sgt pelik okeh.
kalo nk bergambar tu dtg lah ckp boleh tak nk bgambar skali.
haa kan beradab sket gitu.
yg penting mintak permisi.
ni saje2 buat duduk blkg and then suruh mmbr snap.
apakah begitu??

dh la wahai lelakilelaki.
silalah bersikap gentlemen.
perempuan lebih gemar jika anda begitu. :)

chiau!

12 comments:

.:kAyaNgan:. said...

yessa aku stuju...apa da..mmg xde adap..ntah pape ntah..gentlemenkan la diri anda wahai laki2 diluar sana...

ChePah said...

.:kAyaNgan:. ; bagus2..

Fatt Chin Choy said...

mestilah sebab perempuan takkan tekel lelaki nyer

hehe

ayinn said...

hahahaha,..
che pah,..
betoi2,.. aku rs lg macho kalu dorg berani depan2... xyah la nk semunyik2 snap gmbor,.. haha

p/s: jgn nyumbung ngn aku lak wlu ko xkenal aku,.. hahaha,.. xla,.. gurau je,..

ChePah said...

ayinn ; ha kan..hehe..malu2 kucing plak..at least mintak permisi dh kira sgt baguih dh tu kan..

p.s oih patutkah mnyombong dlm dunia blogging nih? hehe..

Adi Wahab said...

erm..seolah2 menghukum semua lelaki..xpatut..

xadil kalau hukum semua lelaki cam2..
n x adil jugek kalau kate smua tindakan tu...salah lelaki smata2..

aku nak bawa 1 contoh le..

gals pakai seksi2..pastu bila lelaki tgk..
Die marah laki tu "pe tgk2"...

haa...klu kondisi ni..xkan nak salahkan lelaki juge??

gals pakai cam2 bukan utk tunjuk yg diri dia seksi ke?..klu dia x nak bagi org tgk, kenapa pakai seksi2??

fitrah lelaki akan tertarik bila tgk wanita cantik@ seksi...dulu kini dan selamanya..

da lagi bnyk2 cth..tp aku x kata semua salah gals ye..

hehe..

--pembela kaum adam--

..hehe..

ChePah said...

adi ; wahaha pjg gilaa ko komen yer..mmg tak salah laki kalo tgk pompuan seksi..tp masalahnye yg aku ckp ni laki yg takde fikiran yg matang..kita boleh nmpk beza laki matang,laki berpelajaran n laki yg tahu adab..mmg beza sgt3..aku tak salahkan smua kaum adam pun..tanpa adam tiadalah kita skrg nih.. :)

Adi Wahab said...

hehe...
a'a..kena komen panjang2 sket..
erm..betul2..ko kena nyatakan le...
mne bleh letak "dh la wahai lelakilelaki."
haha...ko kena minta maaf balik kat semua lelaki yg x besalah...

haha..

Iz said...

baru2 ni ade entah sape tah msg me at facebook "haiii.. you ada YM tak? jom chat kat YM"

dengan konfidennn je igt aku pun teringin nak chat ngan dia.

ceh.

langsung tak reply msg camtu.

ChePah said...

adi ;

bsungguh2 nk tegakkan kebenaran kaum lelaki tahniah adi syabas..maap? oh perlu ker?haha

iz ;

zaman tok kadok btol laa cara diorg tu sgt takleh blahh laa haha..kalo mlyn mcm dh terdesak sgt la kot kan..bkn stakat tak reply,tgk ayat berkenalan pun trus delete hahaha

Adi Wahab said...

ko minta maaf kat laki yg x bersalah sbb ko dah bantai semua lelaki...
hehe

ChePah said...

adi ;

oh camtu? tanak laa..laki yg baek tak perlu terasa yer sbb ni entri utk lelakilelaki yg berperangai tak mcm lelaki sebenar ( bkn dituju pada nyah ok ) hehe