Saturday, August 29, 2009

#157 Otak-Otak Kosong

picture credit to ; stickgal ;

hi belog.hurm,cuti pjg2 nih ape bikin aa?
ramai oh bebdk klj balek.sunyi.
aku jgk yg dok kat skudai nih tak g memane.
alaa..balek slalu nnt nk blk raya takde feel dh la..hehe..

isu entry kali ini ;
anda penah tak ditegur oleh org yg anda tak kenal?
penah tak ada org dtg menjelma dpn mata tup2 mintak duit sbb wallet ilang?
penah tak ikut naek keta ngan org yg lsg tak penah anda kenal,alone?

aku penah smua tuh.
sgt tak pikir lsg pasal keselamatan diri.
siyes aku mcm kena pukau!
smua terjadi masa aku kat KL Sentral.
tym tu pikiran aku kosong sgt.
yela bile pikiran dh kosong,apa pun tak dpt nk pikir la kan.

citenye aku baru balek dr rawang.
naek ktm turun kat kl sentral lah sbb nk amek putra sampai ke wangsamaju.
tp aku lapar.mkn mkn mkn jap kat mcd.
ngah sdap bsantap sorg2 tbe2 dtg sorg laki.

"dik,abg ade mslh la dik.abg dr rawang td.pastu nk bli tiket blk,tgk2 wallet abg ilg la dik.abg nk mintak tlg bole?"
"oohh...ape?"
"adik ada duit tak?boleh tak pinjamkan abg smua duit adik?"
"ehh bang mana boleh kalo sy bg smua sy nk guna cane?"
"adik ade bape skrg?"
"rm30 jer bang.sy nk blk wangsamaju ni.tak bli tiket pun lg"
"takpelah dik,rm10 pun ok dh.nnt abg byr balek ok?"

die pun amek la details aku.
tp sampai skrg aku tak dpt balek duit aku.
nk halalkan ke or haramkan?huhu. ;)

ok takpelah aku dh setel mkn pun blah la nk ke putra.
tgh aku bjln mnonong sorg2.
taptiptup ade plak org laki mcm kap lam ya nga sket tgur aku.
smart!tp dh tua la.aku bajet ohh kaya uncle nih.
dia tgur aku die ckp ;

"y u look so upset girl? r u thinking bout something? coz i was looking at u bout 5mins ago n u like nowere?"

duhh apa plak org tua nih tau plak aku ngah pikiaq2 hal negara nih.
aku pun mmg tak lyn at first.
tp pastu dia keep talking yg die dpt baca apa aku ngah pk.
ok apa aku pk tu takyah la nk cite kot.
dia ajak aku g minum2.
die ckp die baru pas antar kwn die kat erl.mana ntah nk g.
n die ckp die lec UIAM.
ok lah aku pun ok la kot kan lec tuu.

aku diajak ke kopitiam ke ape menda cafe ntah dlm KL Sentral tu.
aku tak minum,die jer minum smbil ckp2 ngan aku.
den aku ckp la aku nk blk dh sbb nnt lambat sampai.
die nk hantarkan aku sampai kolej!
aku tanak.tp die ckp 1 way nk ke umah die.umah die kat melawati ke mane ntah.
so aku pun ikut! aku ikut weh naek keta ngan org yg baru aku kenal!
watefak! mmg gilaa sharifah nur hazirah!

tp alhamdulillah mmg die hantar aku sampai kolej pun la.
tp bile sampai jer kolej aku mcm baru tersedar ngan apa yg terjadi.
wohh. at 1st tanak cite kat sape2.
tp aku tak mampu nk simpan bile tgk muka2 kwn aku yg pelik tgk aku.
izhar lg laa.mmg aku kena marah sgt3.

mana aku tahu.aku tak dpt pikir lsg at that tym.
pengajaran.kalo jln sorg2 silalah jgn pikir mslh peribadi sgt.
jgn biarkan otak anda kosong! bila otak anda kosong anda lsg tak dpt berpikir yg mana baek yg mana buruk.
mmg org yg dpt baca muka n pikiran kita akan amek kesempatan atas diri kita.
syukur aku tak di-apa2kan.
syukur aku masih ada skrg ni utk ceritakan balek apa yg terjadi pada aku.

salam.bye.

5 comments:

rohanimohamednoor said...

ya rabbi..marbahaya la ang nih..jgn wat dah tau

ChePah said...

ok aku tak buat dah janji!

rohanimohamednoor said...

sumpah?!

me_yana said...

ish2..gile ar..naseb bek aku jmpe lg ko kat kelas..hee..

ChePah said...

roni ; ok insyallah..tak brani sumpah takutttt

yana pura ; hehe seb baek ko dpt knal gk aku yg comel nih kan :)