Sunday, June 28, 2009

#93 Aku Terpaksa Turunkan Berat Badan. Macam Mana???

korg penah tak sakit tumit smpai rs sgt skt bila nk bjln?
nk jalan pun kena jengket2 kan kaki tu.
aku mngalaminya skrg.waa.ngape aku byk pnyaket skrg ni?
dh tak lama kah? ;(

aku ada google pasai saket ni.
n the scientific name is PLANTAR FASCIITIS.
plantar tu tapak kaki la kan.

antara faktor - faktor nye pulak
  1. buat aktiviti fizikal scara berlebihan, pelari jarak jauh n joggers. tp aku dh lama tak jog,lari lg la.dh lama tinggal acara sukan bagai nih.
  2. Arthritis atau lebih org tau as sakit sendi.sakit sendi ni akan sbbkan keradangan kat tendon which is tissue kat tapak kaki tuh.radang tu yg sbbkan jdnya plantar fasciitis nih.tp aku takde la pulak sakit2 sendi nih.hmp.
  3. diabetis.aku bebas diabetis whoh!
  4. faktor mekanikal kaki cthnya 'flat-footed' - kaki rata yeke? lg 1 cth adlh cara jln yg salah.hmp.aku salah jln ke selama 22thn ni? adakah ya kawan2? bkn aku jalan mcm kuceng berjalan kaa?
  5. pakai kasut yg salah-high heels,kasut terlalu nipis atau terlampau longgar yg tak bg keselesaan pd kaki.weh aku tadak pun high heels.slalu pakai ipanema jer.ipanema dh abeh slesa dh la tu.mahai tahu!uhuk~
  6. ni plg tokleh belah! berlebihan berat bdn.haa takpa.nk kena diet lg kot nih. hoi berat ambo 45kg ja kot.nk ringan tara mana lg????
takpa.aku cuba exercise la dulu ikut video bwh ni.
rakan - rakan doa aku sembuh k.
takut gk aku ni dh mcm2 jd ni haa..


aku suka yg 2nd exercise tu.
mst rasa geli2 kt kaki.hihi =)

12 comments:

rohanimohamednoor said...

try p foot massage

ChePah said...

bawak la aku sayang~

rohanimohamednoor said...

kat umah aku pon ada..baru bukak..rm25 ja..klu nk jum la aku teman

ChePah said...

adakah cayamku nini nk blanja jugak?

rohanimohamednoor said...

sad to say..NO!

ChePah said...

kola perlis jom!
rabu?

rohanimohamednoor said...

rabu ujoung tahun la kot

ChePah said...

huu~

pah syerah said...

adakah 45 kg? ish3 aku pon 43 ja chepah zizi oi......xpyh nak bg kurang berat aih...

oohhh kola perlis melambai2 tp xsampai2 wuwu..

ChePah said...

hang 43 ok la ang rendah! aku ni underweight ngok btoi. tgu perot ada baby baru berat nek kot.hahahaha

pah syerah said...

tuh la ang ni makan byk p kot mana tatau noo haha..ang xpayah bg kurang berat bg penaik ckit la heheh.

oohh xsabaq menantikan baby di pewot hazi! ngeee ;P

ChePah said...

hee suka la ada baby weng weng weng oi cpt masuk minang kaih! hahahahahahaha....